Colpatroon #003 – Maissteek

Een bericht over breien door op zondag 18 januari 2015

colpatroon #003

Tags: , , , ,

Als ik een breier één ding mag aanraden, dan is het om zo gauw mogelijk een tweedehands stekengids op de kop te tikken. Of misschien heeft een kennis er nog een ongebruikt in de kast staan? In de jaren ’70 was ‘handwerken’ – een term die ik zelf nogal oubollig vind – dagelijkse kost voor veel vrouwen. Dat verklaart ook het aantal boeken en tijdschriften dat in die periode verscheen, waaronder dit soort stekengidsen waarin tal van haak- en breitechnieken zijn beschreven. Door de tijd zijn mijn gidsen vergeeld, gescheurd en kromgetrokken, maar de inhoud is zo basaal dat deze nog heel lang mee kan.

Colpatroon #003

De beste inspiratie haal ik uit deze vodjes. De moeilijkheidsgraad loopt uiteen van een gerstekorrel (elke steek horizontaal en verticaal afgewisseld recht en averecht) tot uitgebreide opengewerkte ajourpatronen en alles wat er tussenin zit. Lussen, kabels, kantsteken, knoppen en Fair Isle; het is niet zo vreemd dat de boeken pochen met de vermelding van 500 of zelfs 850 steken op de omslag.

Colpatroon #003

Voor het aanleggen van mijn colcollectie zijn deze gidsen onontbeerlijk. Deze col heb ik gebaseerd op een relatief eenvoudige steek, waarin steeds een extra steek wordt gemaakt, die in de volgende naald weer samen wordt gebreid met een andere steek. Zo krijg je de grove structuur in deze dikke, stoere col. Het garen waarmee ik de col heb gebreid is van Katia Inca, dat van zichzelf een mooi kleurverloop heeft.

Colpatroon #003

Colpatroon #003

Gebruikte technieken: recht, averecht, maïssteek, opzetten, afkanten.

 

Patroon

 

Neem rondbreinaald nummer 9 en zet 60 steken op.

Tip: bij rondbreien vind ik het altijd handig om de laatste en de eerste steek samen te breien, zodat de aansluiting steviger is. Als je daarvoor kiest, zet je 61 steken op.

1               brei averecht
2               brei recht
3               brei averecht

4-45         brei in maissteek:

even naalden: steek de naald steeds tussen de eerste en de tweede steek, sla de draad om en haal een lus op. Brei vervolgens de eerste steek recht. Hiermee verdubbel je dus het aantal steken.

oneven naalden: brei de steek en de lus recht samen, zodat je weer hetzelfde aantal steken krijgt. (Als je heen en weer breit, dan brei je de steken hier averecht samen.)

46            brei averecht
47            brei recht
48            kant de steken averecht af

Hecht de losse draden af.

 

Dit patroon is beschikbaar op Ravelry.

 

Colpatroon #003

Model: Nina (en Hermke en Myrthe)

Gerelateerde blog posts

  • Ik zweer bij de rondbreinaald; twee korte breinaaldjes die verbonden zijn met een flexibele draad. Mijn hele verzameling rechte naalden ligt daarom ongebruikt in de kast. Die is overbodig geworden, want je kunt met rondbreinaalden alle projecten breien die je maar wilt. Maar natuurlijk zijn die naalden bij uitstek geschikt voor items die je in…
  • Zelf neem ik het nooit zo nauw met de voorgeschreven garens in een patroon. Ik kies lekker toch uit wat ik mooi vind. Maar als je van plan bent deze muts te breien, dan raad ik je aan dit garen van Lana Grossa Garzato Fleece – of een vergelijkbare kwaliteit – te gebruiken. In de wolverkiezing…
  • Een van mijn lievelingsitems om te breien is de col, dat moge duidelijk zijn. Een simpele basis en eindeloos veel variatiemogelijkheden. En deze is écht een voor beginnende breiers; gemakkelijk en supersnel klaar. De állereerste col die ik heb gebreid was een enorm lichtgrijs exemplaar, die je met gemak drie keer om je nek kon…