Een Hollandse mof

Een bericht over breien door op vrijdag 16 januari 2015

Hollandse mof

Tags: , , , ,

English version

Als kind speelde ik (met een héleboel andere kinderen) in de musical Scrooge. De prachtige decors en kostuums waren geheel te rijmen met de tijdsgeest van de 19e eeuw en we mochten optreden in het Stadstheater, het grootste podium van Zoetermeer. Het was allemaal razend indrukwekkend en na bijna twintig jaar kan ik denk ik nog de liedjes meezingen.

De dames wandelden gearmd met heren met hoge hoed over het toneel en ze hielden daarbij hun handen zogenaamd warm in een koker van bont. Nadat ik mijn moeder vroeg wat dit intrigerende item was, hoorde ik haar antwoord met verbazing aan: “Dat is een mof.” Voor mij was een ‘mof‘ een naam die mensen zeer politiek incorrect gebruikten als ze een hekel hadden aan Duitsers, dus ik schrok er een beetje van dat ze dat woord zo nonchalant gebruikte.

DSC_1117

Hoewel ik sinds Scrooge nooit meer iemand met een mof heb gezien, heeft het item me altijd gefascineerd. De 19e-eeuwse dames hadden hun handen altijd vrij om te verstoppen in een warme mof; al wat zij te doen konden hebben, werd voor hen gedaan. De opmars van de middenklasse heeft hier voorgoed een einde aan gemaakt. We moeten nu allemaal de handen uit de mouwen steken.

Maar zou het niet heerlijk zijn om op een vrieskoude zondag door het bos te wandelen, gearmd met een heer met of zonder hoed, en dan met je handen in een warme mof, dames? Nou, zeker! En dan heel politiek correct, eentje van wol.

DSC_1170

 

Patroon 

 

Mof

Neem rondbreinaald nummer 5 en zet 40 ‘provisional stitches’ op.

1-8:      Brei 8 naalden recht
9:          Brei 1 naald averecht
10-17:  Brei 8 naalden recht
18:        Brei steken met provisional steken samen

Neem rondbreinaald nummer 8. Pak eenzelfde draad en brei met twee draden de steken om en om. Hierdoor wordt het breiwerk heel dik (en dus warm), maar niet te groot.

19-45:  Brei twee naalden * recht, averecht * en brei een naald recht. Herhaal dit 9 keer
46-47:  Brei nog een keer twee naalden * recht, averecht *

Neem rondbreinaald nummer 5

48-55:  Brei 8 naalden recht
56:        Brei 1 naald averecht
57-64:  Brei 8 naalden recht

Vouw de boord dubbel en haal steeds een steek op om samen te breien met de steken op je naald en kant de steken meteen af. Hecht de losse draden af.

 DSC_1234

Koord

De mof hangt aan een koord om de nek. Hiervoor gebruik ik een techniek die ook wel I-cord wordt genoemd.

Zet vier steken op een rondbreinaald nummer 5.

Laat de eerste twee steken op de linkernaald staan en schuif de andere twee steken verder op de naalddraad. Dit noem je ook wel de magic loop.

Brei steeds de twee steken die op de naald staan en schuif de steken door. Herhaal dit tot je koord ongeveer 1.20 meter is.

Haal het koord door de mof en hecht de twee einden netjes aan elkaar.

 

Dit patroon is beschikbaar op Ravelry.

 

DSC_1164

Model: Dominique (en Norah)

Gerelateerde blog posts

  • Als je een blog schrijft, blijf je vaak in het ongewisse over wie die leest. Hoe leuk was het daarom toen ik een verzoek kreeg van Wolplein.nl om samen met andere ‘brei-experts’ (!!) de populaire garens van 2014 te beoordelen! Vandaag publiceerde Wolplein.nl de uitslag van de verkiezing. Van alle items die ik met de garens heb…
  • Een van mijn lievelingsitems om te breien is de col, dat moge duidelijk zijn. Een simpele basis en eindeloos veel variatiemogelijkheden. En deze is écht een voor beginnende breiers; gemakkelijk en supersnel klaar. De állereerste col die ik heb gebreid was een enorm lichtgrijs exemplaar, die je met gemak drie keer om je nek kon…
  • ‘Ik heb zo’n zin om te breien,’ hoorde ik mezelf van de week zeggen. Als een gestopte roker die toegeeft heimelijk te smachten naar een sigaret. Het klonk mezelf vreemd in de oren, maar het was wel waar. Ik verlangde ernaar om te breien. Om mooie dingen te maken. En daarvoor heb ik wel mijn…