Colpatroon #001

Een bericht over breien door op woensdag 20 november 2013

Tags: , ,

Ik zweer bij de rondbreinaald; twee korte breinaaldjes die verbonden zijn met een flexibele draad. Mijn hele verzameling rechte naalden ligt daarom ongebruikt in de kast. Die is overbodig geworden, want je kunt met rondbreinaalden alle projecten breien die je maar wilt. Maar natuurlijk zijn die naalden bij uitstek geschikt voor items die je in het rond breit, zoals mutsen, mouwen en… cols! Iedereen die mij een beetje kent, zal dit niet verbazen; ik brei ze graag én draag ze vaak. Daarom blog ik nu de eerste in de serie Colpatronen!

Dit patroon is doodeenvoudig, maar levert met niet al te veel moeite een heerlijke col op. Echt een beginnersproject, goed om de steken in de vingers te krijgen of, voor de meer gevorderde breier, ideaal om te breien tijdens een film. Je hoeft namelijk niet de hele tijd heel aandachtig op te letten. Je kunt de col wel bijzonder maken door extra mooi garen uit te zoeken, of bijvoorbeeld met twee draden tegelijk te breien. Ik heb in dit geval gekozen voor een super zacht, crèmekleurig tweedgaren van het Peruaanse wolmerk Mirasol Akapana; het is een wolmix van onder meer merino en babyalpaca. Genieten! Tja, je bent een breinerd, of je bent het niet.

Patroon col Linda 2-1050x600

Nog een belangrijke tip voor je begint. De meeste mensen in Nederland leren breien met de draad in de rechterhand, ook wel Engels of Amerikaans breien genoemd. Er is ook een andere methode, namelijk de Duitse of Europese: ‘continental knitting’. Daarbij houd je de draad in je linkerhand. Je slaat de draad niet om de naald heen, maar haalt met de rechternaald de draad door de lus en dat is veel minder belastend voor je handen. Bij dit project brei je eindeloos recht en daarom doe je er verstandig aan om deze methodes af te wisselen. Mijn ervaring met de laatstgenoemde methode is bovendien dat het breiwerk veel gelijkmatiger wordt. De methodes zijn allebei even moeilijk of makkelijk, het is maar net wat je gewend bent.

Oké, daar gaan we: Het Patroon!

Benodigdheden:
· 100-150 gr. garen
· Rondbreinaald 5mm.
· Stopnaald en schaar

Patroon col Linda

Zet 110 steken op. Zorg ervoor dat je niet te strak opzet!

Sluit de cirkel en zorg dat alle steken recht staan; anders loop je het risico dat je je col gedraaid breit. Ik brei vaak de eerste steek van de rechter- en linkernaald samen, zodat de ‘sluiting’ steviger is.

Plaats eventueel een stekenmarkeerder om zeker te weten waar het begin en het eind van de naald zit.

Brei 5 naalden in boordsteek: één recht – één averecht.

Brei +/- 90 naalden recht, of zolang je zin hebt en wol over hebt.

Brei 5 naalden in boordsteek: één recht – één averecht.

Kant de steken af met een heel losse steek. Er zijn veel mogelijkheden, maar ik gebruik deze afkantsteek graag.

Hecht de twee losse draadjes stevig af.

En, klaar is Kees!

Colpatroon #001 3-1050x700

Model: Linda

Zit je om breihulp verlegen? Mail mij via info@foxandcrow.nl