Jingle Bell Rock wanten

Een bericht over breien door op dinsdag 24 december 2013

Tags: , , , , , ,

English version

Het is kerstavondochtend en 2013 zit er bijna op. Dit jaar sluit ik in stijl af, met een winters – en een beetje kerstig – patroon voor wollen wanten. Net als de ‘Jewel shawl’ worden deze wanten gebreid in twee kleuren met de fair isle-techniek. (Ik ben benieuwd hoeveel niet-breiers ik het afgelopen half jaar een beetje wijzer heb kunnen maken over de ins en outs van het breien <:o))

Jingle bell rock 4-1050X700

Dit patroon is voor de meer geoefende breier, maar laat je niet afschrikken als je de technieken nog niet kent! Je hebt alle tijd, het is tenslotte vakantie. En begin bij het begin…

Boord

Zet 48 steken op met een `provisional stitch` op een rondbreinaald van 3,5 mm. Dit doe je met behulp van een restje garen in een afwijkende kleur en een kleine haaknaald. Je haakt de steken op zo´n manier om de naald, dat je ze later los kunt trekken en je zogenaamde ´live stitches´ overhoudt. Dit zijn dus steken die je niet hebt afgewerkt en waar je later gewoon op door kunt breien.
Brei met de hoofdkleur (in dit geval blauw) 5 à 6 naalden recht, dan één naald averecht, en weer 5 à 6 naalden recht. Haal nu het hulpgaren steek voor steek los en brei die steken samen met de steken op de breinaald. Op deze manier krijg je een mooie stevige boord voor je want.

Telpatroon

Begin nu met breien op een rondbreinaald van 5 mm. Houd de ene draad in je ene hand en de andere draad in je andere. Het maakt niet zoveel uit in welke hand je welke kleur hebt. Let er wel op dat je de draden een keer om elkaar heen draait, wanneer je meer dan drie steken achter elkaar in dezelfde kleur moet breien. Als je dat niet doet, ontstaat er een te lange lus van de draad die je niet breit. En je zult zien dat je daar in blijft hangen, elke keer dat je je mooie wanten aan doet!
Het telpatroon is voor de voor- en achterkant van de want hetzelfde. Ook de linker- en rechterwant zijn bijna identiek; alleen zit de duim aan verschillende kanten. De steken tussen de zwarte verticale lijnen zijn gelijk; deze hoef je maar één keer aan elke kant te breien.

Telpatroon Jingle Bell Rock

Volg het telpatroon tot de rode streep. Op die hoogte ga je straks je duim breien. Zet 9 steken vanaf de zijkant op een hulpdraad of op een grote veiligheidsspeld. Bij de eerste want maakt het niets uit aan welke kant je deze steken kiest, als je bij de tweede want de duim maar aan de andere kant breit.
Brei verder tot je bij de steken op de hulpdraad bent aanbeland. Zet op je linkernaald 9 steken op om de ruimte tussen de actieve steken te overbruggen. Er zijn hiervoor verschillende methodes. Je kunt bij voorbeeld simpele gedraaide lusjes maken. Maar ik vind dat zelf niet zo handig op een rondbreinaald, omdat de lusjes zich strak om de nylon draad klemmen. Ik gebruik zelf liever solidere steken, zoals die van de ‘cable cast on’ of de ‘knit cast on’.
Volg het telpatroon vanaf de rode streep naar boven, waarbij je op de laatste zes naalden aan beide kanten steken mindert. Je houdt aan de voor- en de achterkant 9 steken over; die kun je mooi afwerken met een maassteek of de ‘kitchener stitch’.

Duim

Zet de 9 steken die op de hulpdraad of veiligheidsspeld staan over op de rondbreinaald van 5 mm. Haal rondom de opening voor de duim nog 13 (2 + 9 + 2) steken op met de hoofdkleur. Je hebt dan 22 steken op je naald staan. Brei met twee draden van de hoofdkleur om en om 15 naalden recht. Door twee draden te gebruiken, maak je het deel van de duim even dik als de rest van de want. Minder in de volgende drie naalden steeds 5 steken. Knip de draden af en steek beide met een stopnaald door alle overgebleven steken en trek ze stevig aan. Hecht ten slotte alle losse draden af.

Jingle bell rock 2-700X1050

Jingle bell rock 3-700X1050

Dit patroon is beschikbaar op Ravelry.

Dank jullie wel voor het volgen van mijn blog; ik ben heel blij met alle lieve reacties! Ik wens jullie heel fijne dagen en een gezond 2014 toe. Tot in het nieuwe jaar!

(Model: Dominik)