Kant van bosbessen

Een bericht over breien door op zaterdag 15 februari 2014

Tags: , , , ,

Er is een wereld waar niemand van weet. Met uitzondering van een paar miljoen mensen. Wij vinden daar onze breivreugd’. Onvoorstelbaar veel patronen en projecten, verzameld op één enkele website: Ravelry.com. Alle breitechnieken, -boeken en -gadgets zijn daar te vinden. Je kunt het wérkelijk niet zo gek bedenken, of het staat op Ravelry.

Behalve de geijkte sjaals, mutsen, truien en wanten voor babies én volwassenen, stuit je er bijvoorbeeld op een uitgebreide selectie hondenmode. En uiteraard is er een speciale categorie gewijd aan ‘mature content’. Had er nog iemand een Seamless Willie Warmer gehad willen hebben? Of wat dacht je van de Giddyup! Pony Hood? Er is kortom voor elk wat wils.

Veel breiers en hakers – ook professionals – gebruiken dit sociale netwerk als platform om hun werk te laten zien. Vooralsnog ben ik een passieve gebruiker, maar spoedig wil ik ook een actievere bijdrage leveren en mijn eigen patronen op de website zetten. Zodra ik erachter kom hoe ik een Ravelryontwerper word… dan laat ik het jullie weten!

Er is nu toch ook nog veel te veel moois te ontdekken wat anderen hebben bedacht. Mede door Ravelry maak ik kennis met technieken die ik moet uitproberen van mezelf. Een van mijn nieuwste verslavingen is het kantbreien, of ‘lace knitting’. Het liefst gebruik ik hiervoor luxe wol in één kleur, zodat de figuren van het kant het beste tot hun recht komen.

Anna_blauw1-1225x700

Kortgeleden heb ik Fylleryd van de Zweedse ontwerpster Mia Rinde gebreid; zij liet zich voor de sjaal inspireren door het gelijknamige bos waarin ze bosbessen ging plukken wanneer ze op bezoek ging bij haar grootouders. Dat is duidelijk te zien aan de bladvormige motieven en de zeven samengebreide steken die bessen voorstellen. Net als de ontwerpster heb ik de sjaal gebreid met blauw garen. Ik heb gekozen voor Juniper van Manos del Uruguay, een mengsel van wol en zijde, waardoor de sjaal super zacht en een beetje glanzend werd.

Model: Anna