Cross & Woods – Crafting Parlour

Een bericht over breien door op vrijdag 15 januari 2016

Tags: , , , ,

Joepie! Mijn plaatselijke walhalla is back in business! Haar wolwinkel Woool op het Westeinde heeft Pauline Kettlewood verruild voor een nieuw avontuur. Ze heeft hiervoor de handen ineen geslagen met Eloise de la Croix; samen runnen zij Cross & Woods Crafting Parlour.

Ruim een half jaar was het een beetje behelpen in de Preview Store. Op een sfeerloze blauwe vloerbedekking en tussen onooglijke knalgele muren, startten de introverte, verstandige Pauline en de extraverte, impulsieve Eloise hun onderneming. Gooi twee zo verschillende, creatieve dames in één pand, en er moet wel iets prachtigs ontstaan.

Ze struinden loodsen met tweedehands meubels af om prachtige oude kasten voor het garen en een enorme werkbank voor het knippen van textiel op de kop te tikken. Ja, je hoort het goed, textiel! De winkel heet niet voor niets een ‘crafting parlour’, in slecht vertaald Nederlands een ‘handwerksalon’. Behalve exclusieve garen, verkoopt Cross & Woods bijvoorbeeld ook hoge kwaliteit katoenen stoffen, met toffe patronen, en fournituren in alle soorten en maten.

Inmiddels is de winkel van Pauline en Eloise tot de nok toe gevuld met nieuwe voorraad. Ze kozen hun leveranciers met zorg en liefde voor het milieu. Ik vind het een heel fijn idee dat zij hun collectie daarop selecteren en dat ik weet dat ik daar altijd goede producten kan kopen. In het wolassortiment zitten onder meer de bekende merken Malabrigo, Manos del Uruguay en Hedgehog Fibres, maar ook mijn nieuwe favorieten Isager en Ito. Ook van Fonty, Union en Borgo de’Pazzi hebben ze heerlijke garens in de verkoop, die ik gauw een keer uit wil proberen.

Behalve om te verkopen, staan Pauline en Eloise in de winkel om met iedereen die binnenkomt een praatje aan te knopen over breien, haken of naaien. Ze zullen niet gek opkijken als je er met je handwerkproject aankomt en hen om hulp vraagt. En je kunt er heel veel workshops volgen! Als je een techniek from scratch wilt leren, ben je bij hen echt op het juiste adres. Maar ze geven ook gevorderden workshops en nodigen daarnaast specialisten uit om een cursus te geven. Zo is er binnenkort een breiworkshop over brioche, een techniek waarmee je met behulp van de patentsteek schitterende patronen kunt breien. Zelf kan ik niet wachten tot er ik de Japanse borduurtechniek Sashiko kan aanleren.

Er zijn honderd redenen om heel gauw naar Den Haag te komen en dit paradijsje te bezoeken! In de ruime shop aan Westeinde 73b, een paar deuren naast de oude winkel, kunnen ze hun lol niet op. Overal waar je kijkt, hebben ze prachtige samples uitgestald. Het bruist er van creativiteit. Zoals sommigen als herboren een schoonheidssalon uitwandelen, zo vertrek ik uit Cross & Woods, volgepompt met inspiratie voor een stuk of twintig nieuwe projecten.

Op de website kun je je aansluiten bij de digitale crafting community van Cross & Woods, die in het echt in al heel lang bestaat. In real life is er namelijk elke maand een crafting parlour night met een hechte kern, maar ook daar is iedereen welkom om aan te haken. De enige voorwaarde is dat je iets lekkers mee neemt.

Ben je er nog niet overtuigd dat je als de wiedeweerga naar Cross & Woods moet komen? Dan volgt hier nog een kleine sfeerimpressie om het creatieve dier in je wakker te maken…

DSC_0066

DSC_0023  DSC_0080

DSC_0078  DSC_0037

DSC_0089  DSC_0028

DSC_0054  DSC_0083

DSC_0074

DSC_0035  DSC_0065

DSC_0057  DSC_0041

DSC_0093