Strandjutter

Een bericht over breien door op maandag 11 januari 2016

Tags: , , , ,

Toen ik net begon met breien, kreeg ik zakken vol garen. Mijn vader vond ze op intranet, mijn tante in het bejaardetehuis en mijn vriendinnetje bij haar moeder op zolder. Ik zocht alles netjes uit en sorteerde de knotjes op kleur. Heel mooi, maar wat doe je met drie kisten vol met restjes? Daar vond ik het volgende op, de Strandjutter! Heel leuk project, zeer geschikt voor beginners!

Patroon

Selecteer een mooi palet van verschillende kleuren. Dat van mij doet me een beetje denken aan zee en strand op een bewolkte dag. Ik heb gekozen voor zachte tinten, zoals wit, lichtblauw, beige, grijs en zalm en een paar donkere kleuren, zoals bruin, legergroen en zwart.

Knip van elke kleur strengen van 1 tot 2 meter. Knoop ze met een platte knoop (links over rechts en rechts over links) aan elkaar en wind ze op tot een grote bol. Wissel de kleuren – donker en licht – willekeurig af. Als een kleur een veel dunner draadje heeft, knoop je twee draadjes bij elkaar om de dikte te compenseren.

Dit is de crux: neem van één kleur genoeg om de hele sjaal te breien. Afhankelijk van de dikte van de draad, gebruik je één of twee draden. Dat laatste heb ik gedaan, want ik koos voor vrij dunne, blauwig grijze wol. Deze hoofdkleur moet wel genoeg zichtbaar zijn naast de bonte wol, dan krijg je een mooi subtiel effect.

Zet 34 steken op een breinaald van 5 mm (of een andere stekenverhouding, maar zorg dat de sjaal ongeveer 25 centimeter breed is). De hele sjaal wordt gebreid in de ribbelsteek. Brei dus heen en weer steeds 34 rechte steken (of alleen averecht, als je dat heel graag wilt). Ga net zo lang door tot de sjaal ruim 3 meter is en kant de steken af.

En ten slotte de franje! Knip 10 keer 10 draadjes van je mooiste kleuren (of van wat je over hebt :o)) van 25 cm en verdeel ze in 10 strengen. Aan elk uiteinde van de sjaal komen 5 franjes, een aan elke kant, een in het midden en twee precies daar tussenin. Vouw de strengen dubbel, duw het lusje een stukje tussen de steken en trek de franje door de lus. Let erop dat je het lusje steeds aan dezelfde kant in de sjaal steekt.

Et voilà! Je hebt je eigen heerlijke sjaal, die je honderd keer om je heen kan slaan. Pronken maar!