I Knit London

Een bericht over breien door op donderdag 7 januari 2016

Tags: , , ,

Vlak voor de kerst brachten wij een bezoekje aan onze Londense vriendin, vier jaar geleden geëmigreerd voor de liefde. Wat was het fijn haar te zien, in hun mooie huis in de toffe wijk Brixton. Behalve met veel kletsen, eten, drinken en uitslapen, vulden we onze dagen met uitstapjes naar het centrum. En gelukkig kon ik de anderen ervan overtuigen om mee te gaan op wol-queeste.

Met onze Oyster card in de hand, begaven we ons naar de metro. We belandden op de handwerkafdeling van warenhuis John Lewis aan Oxford Street, waar je bijna over de kerstshoppers kon lopen! Alle basics voor naaien (met name quilten), breien en haken kun je hier vinden. Ondenkbaar voor de hedendaagse Bijenkorf of V&D (ook in goede jaren). De Nederlandse handwerkers moeten het daar doen met een enkel schap(je), als ze geluk hebben. Het verschil in aanbod geeft een goede indicatie voor de vraag naar handwerk in Engeland.

De garencollectie bij het warenhuis vond ik best aardig! Behalve de bekende Britse merken Debbie Bliss, Rowan en Louisa Harding, vond ik er ook Noro, een Japans garen waarvan ik twee strengen kocht. Een mooi mengsel van katoen, zijde en viscose, heel zacht, maar door het tweed-achtige textuur ook stoer.

DSC_0621

DSC_0607

Maar er gaat niets boven een echte wolwinkel. I Knit London aan 106 Lower Marsh vlakbij Waterloo station (niet te missen door zijn felgele gevel) is weinig pretentieus; dat verraadt de website al. De winkel doet helemaal niet ‘hip’ aan, maar ondertussen zijn de kasten tot de nok toe gevuld met iconische handwerkboeken en prachtige garens. Van ‘Elisabeth Zimmermann’s Knitters’s Almanac’ tot ‘Dutch Traditional Ganseys’ (Visserstruien) van ‘onze eigen’ Stella Ruhe; je kunt hier werkelijk van alles vinden. I Knit verkoopt behalve Zauberball, Malabrigo en Mirasol, onder meer de voor mij onbekende merken CoopKnits, Fyberspates en Colinette. Ik kocht hier garen van Rohrspatz & Wolmeise.

DSC_0615

DSC_0613

DSC_0611

Het is een laagdrempelige lokale winkel, waarin twee hondjes figureren die tussen de klanten scharrelen. Je kunt hier urenlang ongestoord en onbeschaamd door alle garen spitten, daar hou ik van! Sinds 2005 is I Knit al een behoorlijk groot succes, waar het wild aan toe kan gaan. Ik had net pech dat ik de winkel op een rustige ochtend trof, want op goede momenten zit de winkel vol met drinkende breiers (zoals het op een klassieke breiavond betaamt). Twee keer per week is hier een vaste avond voor ingeruimd. Maar daarnaast zijn er ook regelmatig andere activiteiten, zoals I Knit Book en de Cake Club, en in mei wordt I Knit Fandango georganiseerd ‘a fantastic festival of fabulous fibre’.

DSC_0608

DSC_0616

Om het tripje naar Londen af te sluiten, wilde ik ook graag bij Loop langs. Helaas stonden we daar voor een dichte deur; eigen schuld, dikke bult! Had ik maar de openingstijden moeten checken. Ik heb natuurlijk wel door de ramen gegluurd; bij mijn volgende bezoek aan Londen zal ik Loop zeker niet aan me voorbij laten gaan.