Een Hollandse mof

Een bericht over breien door op vrijdag 16 januari 2015

Tags: , , , ,

English version

Als kind speelde ik (met een héleboel andere kinderen) in de musical Scrooge. De prachtige decors en kostuums waren geheel te rijmen met de tijdsgeest van de 19e eeuw en we mochten optreden in het Stadstheater, het grootste podium van Zoetermeer. Het was allemaal razend indrukwekkend en na bijna twintig jaar kan ik denk ik nog de liedjes meezingen.

De dames wandelden gearmd met heren met hoge hoed over het toneel en ze hielden daarbij hun handen zogenaamd warm in een koker van bont. Nadat ik mijn moeder vroeg wat dit intrigerende item was, hoorde ik haar antwoord met verbazing aan: “Dat is een mof.” Voor mij was een ‘mof‘ een naam die mensen zeer politiek incorrect gebruikten als ze een hekel hadden aan Duitsers, dus ik schrok er een beetje van dat ze dat woord zo nonchalant gebruikte.

DSC_1117

Hoewel ik sinds Scrooge nooit meer iemand met een mof heb gezien, heeft het item me altijd gefascineerd. De 19e-eeuwse dames hadden hun handen altijd vrij om te verstoppen in een warme mof; al wat zij te doen konden hebben, werd voor hen gedaan. De opmars van de middenklasse heeft hier voorgoed een einde aan gemaakt. We moeten nu allemaal de handen uit de mouwen steken.

Maar zou het niet heerlijk zijn om op een vrieskoude zondag door het bos te wandelen, gearmd met een heer met of zonder hoed, en dan met je handen in een warme mof, dames? Nou, zeker! En dan heel politiek correct, eentje van wol.

DSC_1170

 

Patroon 

 

Mof

Neem rondbreinaald nummer 5 en zet 40 ‘provisional stitches’ op.

1-8:      Brei 8 naalden recht
9:          Brei 1 naald averecht
10-17:  Brei 8 naalden recht
18:        Brei steken met provisional steken samen

Neem rondbreinaald nummer 8. Pak eenzelfde draad en brei met twee draden de steken om en om. Hierdoor wordt het breiwerk heel dik (en dus warm), maar niet te groot.

19-45:  Brei twee naalden * recht, averecht * en brei een naald recht. Herhaal dit 9 keer
46-47:  Brei nog een keer twee naalden * recht, averecht *

Neem rondbreinaald nummer 5

48-55:  Brei 8 naalden recht
56:        Brei 1 naald averecht
57-64:  Brei 8 naalden recht

Vouw de boord dubbel en haal steeds een steek op om samen te breien met de steken op je naald en kant de steken meteen af. Hecht de losse draden af.

 DSC_1234

Koord

De mof hangt aan een koord om de nek. Hiervoor gebruik ik een techniek die ook wel I-cord wordt genoemd.

Zet vier steken op een rondbreinaald nummer 5.

Laat de eerste twee steken op de linkernaald staan en schuif de andere twee steken verder op de naalddraad. Dit noem je ook wel de magic loop.

Brei steeds de twee steken die op de naald staan en schuif de steken door. Herhaal dit tot je koord ongeveer 1.20 meter is.

Haal het koord door de mof en hecht de twee einden netjes aan elkaar.

 

Dit patroon is beschikbaar op Ravelry.

 

DSC_1164

Model: Dominique (en Norah)