Colpatroon #002

Een bericht over breien door op donderdag 15 januari 2015

Tags: , , ,

Een van mijn lievelingsitems om te breien is de col, dat moge duidelijk zijn. Een simpele basis en eindeloos veel variatiemogelijkheden. En deze is écht een voor beginnende breiers; gemakkelijk en supersnel klaar.

De állereerste col die ik heb gebreid was een enorm lichtgrijs exemplaar, die je met gemak drie keer om je nek kon wikkelen, eigenlijk een colsjaal. Ik kon hem direct slijten aan mijn huisgenootje. Daarna maakte ik hem in veelvoud, in allerlei kleuren en maten; veel vriendinnen hebben er een en ik heb ze zelfs een tijdje verkocht in een winkeltje in Leiden.

Waarom kreeg ik deze simpele col zo makkelijk aan de man? De sleutel van het succes van deze col is juist de eenvoud ervan. Afwisselend brei je één naald recht en één naald averecht op je rondbreinaald; dat noem je de ribbelsteek of garter stitch. Je krijgt daarmee hetzelfde resultaat als wanneer je op een rechte naald telkens recht zou breien. Een belangrijk voordeel van de ribbelsteek is dat de col er aan de binnenkant hetzelfde uitziet als aan de buitenkant. Ideaal, want geen mens ziet het, als je col gedraaid zit.Colpatroon #002

En door de dikke draad die je voor dit patroon gebruikt, heb je al heel snel een mooi, stoer resultaat. Het garen waarmee deze col gebreid is, Rico Essentials Big, is van zichzelf al vrij dik. Maar je kunt ook heel eenvoudig je breiwerk grover maken door met een dubbele, of zelfs met een driedubbele draad te breien. Maak een proeflapje als je twijfelt over welke naald je het beste kunt gebruiken. Het is de bedoeling dat de col dik wordt, maar tegelijkertijd soepel valt.

Het aantal steken in het patroon komt overeen met dat van de col op de foto, de kindervariant. Wil je ‘m groter maken, voor een volwassene? Dan kun je beter kiezen voor het aantal steken dat tussen haakjes staat.

Colpatroon #002

Gebruikte technieken: recht, averecht, opzetten, afkanten, rondbreien.

 

Patroon

 

Neem rondbreinaald nummer 8 en zet 90 (120) steken op.

Tip: bij rondbreien vind ik het handig om de laatste en de eerste steek samen te breien, zodat de aansluiting steviger is. Als je daarvoor kiest, zet je 91 steken op.

Brei 1 naald averecht. Plaats voor de zekerheid een stekenmarkeerder om het begin van de naald aan te geven.

Opmerking: bij dit patroon (in ribbelsteek of garter stitch) vind ik het mooier om met averecht te beginnen dan met recht. De opgezette steken zien er namelijk uit alsof het rechte steken zijn en dan vervolg je logischerwijs met averecht.

Brei 21 (41) naalden afwisselend recht en averecht, en eindig met averecht.

Kant de draad losjes af. Zorg er hierbij voor dat de bovenkant even rekbaar is als de onderkant van de col.

Hecht de twee losse draadjes af.

 

Ja, dat is alles!

 

Dit patroon is beschikbaar op Ravelry.

Colpatroon #002

Model: Norah (en Dominique)

Het jasje dat ze draagt is van Nutty Needles