Wolverkiezing 2014

Een bericht over breien door op woensdag 14 januari 2015

Tags: ,

Als je een blog schrijft, blijf je vaak in het ongewisse over wie die leest. Hoe leuk was het daarom toen ik een verzoek kreeg van Wolplein.nl om samen met andere ‘brei-experts’ (!!) de populaire garens van 2014 te beoordelen! Vandaag publiceerde Wolplein.nl de uitslag van de verkiezing.

Van alle items die ik met de garens heb gemaakt, publiceer ik in de komende dagen het patroon. Wil je op de hoogte blijven? Like dan mijn Facebookpagina Fox & Crow handmade.

Here we go…

 

1. Lana Grossa Garzato Fleece (18) – Item: roze muts

Lana Grossa Garzato Fleece was de grote verrassing van de vijf. Op het eerste gezicht ziet de wol er door de donkere kern een beetje grauw uit. Maar eenmaal gebreid, laat het alleen nog een prachtig pluizig laagje van het roze zien. Niet zo geschikt voor beginnende breiers, want de steken vind je tussen de pluizen niet gemakkelijk terug. Daarentegen zie je je fouten ook niet zo goed, en dat is weer voordelig! Juist dit garen had ik niet snel uit mezelf gekozen, maar ik ben heel aangenaam verrast door de kwaliteit. Het breit heel fijn, blijft lang mooi en is verrassend dik. Kortom, een garen dat “Winter!” schreeuwt.

 

2. Katia Inca (106) – Item: groene col

Kleuren maken je breiproject, dat is een onmiskenbaar feit. En met Katia Inca zit je altijd goed! De hapklare kleurcombinaties zijn heel sprekend en divers, voor ieder wat wils. Met veel moeite maakte ik een keuze; mijn zwak voor groen won de race. Met de dikke wol brei je in een wip een flinke col of muts. Hoewel het voor een groot deel uit scheerwol bestaat, prikt het garen niet. Het pluist wel licht van zichzelf, doordat de wol niet zo strak en met één streng gesponnen is. Ik hoop dat de wol met de tijd mooi blijft, maar ik zal voor de zekerheid wel erg oppassen met wassen.

 

3. Rico Essentials Big (40) – Item: geelgroene col

Het garen van Rico Essentials Big bestaat uit allemaal dunne draadjes, samengebald tot een dik, zacht snoer. Ze zijn tot één geheel gevilt, waardoor de draad er sterk en egaal uitziet. Deze wol is te verkrijgen in heel bijzondere kleuren, een verfrissend palet tussen het geijkte kleuraanbod. Doordat de wol vrij compact is, breit het heel goed en krijgt je werk als vanzelf een robuuste uitstraling. Niets dan lof, en toch op de derde plaats? Het enige nadeel van dit garen is dat je met één bol maar weinig meters kunt maken. Voor een kleine colsjaal, bedoeld voor een kind, kwam ik maar nét uit met twee bolletjes. Aan de andere kant, als je wat meer geld besteedt en meer bollen inslaat, dan zit je daar natuurlijk niet mee.

Wolverkiezing 1

4. Scheepjeswol Peru (60) – Item: grijze mof

De wol van de Zuid-Amerikaanse alpaca is oerzacht. Mede daardoor voelt de Scheepjeswol Peru prettig aan. En ondanks het feit dat het garen maar losjes gesponnen is, breit het prima weg. Toch viel het me een beetje tegen. De naam Scheepjeswol klinkt traditioneel en ambachtelijk – waar ik dol op ben – maar die zette me helemaal op het verkeerde been. Ik had juist een rauwere, aardse wol verwacht. Daarentegen neigt deze uitvoering naar saai, nauwelijks wol te noemen. Daarbij komt dat de kleurkeuze niet groot is en dat die vooral heel veilige, net-niet kleuren omvat. Prima garen voor een braaf project. Om er een beetje pit in te brengen zou ik een combinatie van twee of drie kleuren maken voor een mooi fair isle-project.

 

5. Phildar Phil Light (Miel (15)) – Item: gele wanten

Zoveel garens, zoveel smaken. Gelukkig is het okergeel prachtig, want het garen van Phildar Phil Light vind ik niet veel soeps. Megadun, bijna scherp, en onregelmatig pluizig. Om het te redden heb ik twee draden samengebreid. In voorbereiding daarop kwam ik wat obstakels tegen: klitten, knopen en een statische geladenheid waar mijn nekharen recht overeind van gingen staan. De kleine knoopjes zijn door het gepluis maar moeilijk te ontwarren, dus ik hield het daar maar bij. Toen er eenmaal een splinternieuwe bol op mijn wolwinder stond, werd alles beter en kon ik zonder problemen door met breien. Vanwege de klitten in het garen zou ik aanraden dit altijd opnieuw op te winden, dat scheelt je een berg frustratie tijdens je werk. Ook zou ik niet te licht omspringen met het uithalen van je breiwerk en het opnieuw breien; je ziet het er duidelijk aan af.

 

Modellen: Hermke, Nina, Myrthe, Dominique en Norah