Ik brei een kerstbal

Een bericht over breien door op donderdag 25 december 2014

Tags: , , , ,

Al een hele tijd had ik het voornemen om kerstballen te breien. Want dat is tof! Of misschien vind ik kneuterigheid tof. Het is dit jaar van één kerstbal gekomen, maar hij smaakt naar meer…

De foute gebreide kersttrui is inmiddels bij een groter publiek populair. Als ’ie met de hand gebreid is, vind ik hem al gauw mooi. Het Noors-Zweedse breikoppel Arne en Carlos heeft dat al veel langer in de smiezen. Zij passen prachtige oude Noorse patronen toe op wanten en truien. Maar ze maken ook voor elk seizoen accessoires en poppen. Zo brengen ze onder meer de gebreide kerstbal naar een hoger plan met hun boek Kerstballen breien met Arne en Carlos. Met een heel eenvoudig basispatroon (dat verdacht veel weg heeft van een gratis patroon van Wieke van Keulen) bedenken ze talloze variaties op de onbreekbare kerstbal.

Het is een overzichtelijk en vrij eenvoudig project, geschikt voor beginnelingen die het aandurven om te meerderen en minderen, en om in het rond te breien. Alleen aan het begin en het eind (de onder- en bovenkant van de bal) houd je altijd een klein gevecht met je naalden en de draad om hem mooi rond te krijgen. Bovendien is het een mooie aanleiding om een keer kennis te maken met de fair-isle-techniek; het breien met meerdere kleuren tegelijk.

En zoals altijd speelt de kleurkeuze een hoofdrol. Maak hem fel rood met wit of groen, dan heb je een traditionele kerstbal te pakken. Ik heb gekozen voor minder opvallende kleuren: donkerrood, beige en antraciet. Maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren, zolang het bij je past. De keuze doet gelukkig nooit iets af aan de kneuterigheid.

Arne & Carlos posten overigens op Facebook behalve hun eigen brei-items ook regelmatig prachtige foto’s van hun Noorse landschap. Neem eens een kijkje, als je stiekem verlangt naar een witte kerst.

Ik wens jullie een heel knusse kerst en ook alvast alle geluk voor 2015! Wil jij op de hoogte blijven van wat ik maak in het nieuwe jaar? Volg dan mijn eigen Facebookpagina Fox & Crow Handmade.