Julija’s in Antwerpen

Een bericht over breien door op vrijdag 4 maart 2016

Tags: , , ,

Met in het achterhoofd een heleboel gloednieuwe kinderen die de komende maanden in onze vriend- en familiekring geboren moeten gaan worden, kocht ik laatst Jules en Julie (Breiwerkjes voor baby’s en kinderen) van Julie Jaeken. Het is een heel mooi, strak uitgegeven breiboek en het staat bomvol kindertruien, jurkjes, mutsen en sjaals. Stuk voor stuk gebreid met hoge kwaliteit wol in zachte tinten; natuurlijk staan die prachtig op de blije blonde kinderen die poseren in het boek.

DSC_0236 DSC_0232

Mijn favorieten zijn de eenvoudige truien met schuine schoudernaden met knoopjes. Julie speelt met subtiele vlakken in andere breistructuur of speelse smalle steepjes in verschillende kleurcombinaties. Weinig patroontjes in het boek zou ik níet willen maken. Er is maar één klein ‘minpunt’: ik ben gek op in het rond en naadloos breien, maar met de patronen in dit boekje brei je de delen voor alle ledematen apart en naai je ze achteraf samen. Eigenwijs als ik ben, probeer ik toch – uitgaande van de stekenaantallen en beschrijvingen uit het boek – naadloze truitjes ervan te maken. Dat minpuntje mondt voor mij dus uit in een interessante oefening van breivaardigheid!

DSC_0239

Julie Jaeken heeft niet alleen breiboeken, maar ook een breiwinkel op de Nationalestraat 118 in Antwerpen, namelijk Julija’s Shop. Toen we vorige week toch naar Antwerpen moesten afreizen, wilde ik daar natuurlijk ook heel graag gaan kijken. Eigenlijk is de winkel zoals het mooie boekje Jules en Julia, maar dan in het echt! Garen in behoorlijk veel zachte en/of natuurlijk tinten – een palet dat mij heel erg aanspreekt – opgeborgen in neutrale witte kasten. En uiteraard prijken er in de winkel heel veel Jules en Julie-truitjes. Julija’s heeft behalve Madelinetosh, Manos del Uruguay en Quince & co nog heel wat prachtige merken in haar collectie, met name Juniper Moon, Spud and Chloe en Blue Sky Alpacas.

DSC_0229 DSC_0230

Julija’s beperkt zich niet tot garen, want ze heeft een behoorlijke collectie textiel. Net als de wol zijn de stoffen die ze verkoopt van hoge kwaliteit. Met het vrolijke katoen richt ze zich vooral op naaisters die op zoek zijn naar een lapje voor kinderen. De patroontjes van onder meer designers Kokka, Cotton and Steel en Dear Stella zijn verrassend, een tikje retro en hebben allemaal de zachte tint die Julija’s zo goed kenmerkt.

DSC_0243

DSC_0250 DSC_0247

Ik heb mooie wol en een bijpassende katoenen stof bij Julija’s gekocht. Wat ik ermee ga doen? Dat zullen jullie later zeker zien!