KnitFix – Een gaatje mazen

Een bericht over breien door op dinsdag 3 februari 2015

Tags: , , , ,

Ongeverfde handgesponnen schapenwol is een van mijn favorieten. Mijn moeder en mijn tante zijn beiden fervente spinners en ze maken prachtige ruwe strengen; bruin, wit, grijs, net wat het schaap geeft. Vervolgens breien ze er heerlijk warme sokken, sjaals, vesten, poncho’s en dekens mee, die ze verkopen voor een kleine vergoeding. Want laten we eerlijk zijn, de kostbare hoeveelheid tijd die in het spinnen en breien zit, kun je niet betalen.

Op mijn bank ligt een van hun dekens en daar maken wij – zeker in de winterperiode – veelvuldig gebruik van. Een paar weken geleden ontdekte ik een klein gaatje: een draadje was gebroken. Hartstikke zonde! Maar geen enkele reden om die mooie deken af te schrijven. Met zoveel liefde als waarmee hij gemaakt was, heb ik hem inmiddels gerepareerd. En er is geen steek meer van te zien!

DSC_0001

Benodigdheden:

– Een beetje garen dat past bij wat je gaat repareren (of dat juist fel afsteekt, mag natuurlijk ook!)
– Twee haak- of breinaaldjes
– Stopnaald
– Schaar

Maak eerst de schade op. Is er al een ladder ontstaan? Haal dan onder en boven het gat alle steken op met behulp van een haaknaald. Let erop dat je de lus op de juiste manier (recht, danwel averecht) door je steek haalt. Zet alle steken, de live stitches, op een naald. Let erop dat de steken allemaal op dezelfde manier – recht – op de naald staan.

DSC_0002

En is er maar één draadje gebroken, zoals in dit geval? Dan hoef je ook maar een naald te herstellen. Gebruik hiervoor het restje garen; knoop dat aan het gebroken draadje en houd daarbij het liefst een paar centimeter overlap. Dan kun je de eindjes later makkelijker wegstoppen. Gebruik een platte knoop (rechts over links en links over rechts), want daardoor krijg je een stevige verbinding.

DSC_0003

Haal je reparatiegaren door een stopnaald en begin met mazen! Ik heb al eerder de kitchener stitch aangehaald en dit is gewoon een andere toepassing van dezelfde techniek. Nu maak je niet de bovenkant van een want dicht, maar je repareert een gat. Let erop dat de voorkant een rechte tricotsteek is.

Onthoud dat je het garen altijd twee keer door elke steek moeten halen. Kijk daarom of de draad al een keer in de eerste, meest rechter steken zit. Als dat niet zo is, haal je de draad averecht door de eerste steek voor en recht door de eerste steek achter. (Zie ook stap 2 en 4.)

Vervolgens herhaal je deze reeks:

1. Recht door eerste voor.
2. Averecht door tweede voor.
3. Averecht door eerste achter.
4. Recht door tweede achter.
5. Laat de eerste steek van beide naalden afglijden.

DSC_0007

Controleer of de draad, waar hij afgebroken is, twee keer door de steken gaat. Als hij er één keer door zit, herhaal je ten slotte stap 1 en 3.

Als het goed is, heb je nu alle steken gemaasd. Trek de draad zo aan dat hij even strak (of los) zit als in de rest van het breiwerk. Knoop de draad aan het andere eindje ook vast met een platte knoop. Knip de draad op een paar centimeter af en steek de vier eindjes met behulp van een haaknaald weg. Ik volg hierbij altijd zoveel mogelijk de draad van het breiwerk, want dan zie je er het minste van.

DSC_0010

Kun jij nog ontdekken waar het gaatje zat?

DSC_0011

Zit er een gaatje in jouw mooie wollen trui? Wil je hulp bij jouw KnitFix? Laat het me weten!