Spelen en slapen in de jungle

Een bericht over naaien door op zondag 8 februari 2015

Tags: , ,

Met een groot laken maak je van elke tafel een tent; een eigen beschutte wereld waarin je ongestoord kunt spelen. Maar dan is het etenstijd en moet de boel opgeruimd worden. Daar gaat je mooie tent! Voor de twee kinderen van vrienden van mij heb ik een jungletent voor hun bed gemaakt. En die mag lekker blijven hangen, zolang zij erin willen spelen. En slapen!

De tent is speciaal geschikt voor de Kura van Ikea, een keerbaar bed. Nu wordt het nog gebruikt als laagslaper, met daarboven een frame waar de tent aan kan hangen. Maar je kunt het bed omkeren, waardoor het fungeert als hoogslaper. Met een paar aanpassingen kun je de tent dan onder de lattenbodem hangen. De kinderen kunnen er zo nog heel lang plezier van hebben.

jungletent

Om de tent een robuust karakter te geven, koos ik voor een stoere, grofgeweven beige canvaskatoen als basis. De hele tent is demontabel; alle delen zitten aan elkaar met drukknopen en kunnen dus apart in de was. Met brede canvas linten knoop je eenvoudig de tent aan het frame en haal je die er ook heel gemakkelijk weer vanaf. Een ander voordeel is dat de delen uitwisselbaar zijn, zo kunnen de kopse kanten omgewisseld worden als het bed in een andere hoek van de kamer komt te staan.

Jungletent

Met een stevig transparant plastic, dat je op de rol kunt kopen in doe-het-zelfwinkels, maakte ik twee raampjes, zodat de kinderen naar buiten kunnen kijken als ze binnen zitten te spelen. En de ouders kunnen ook stiekem naar binnen gluren en een oogje in het zeil houden.

Jungletent

De meeste dieren die je ziet op de tent komen uit het pop-upboek Dieren tellen van Petr Horáček. Ik fotografeerde de gevlekte giraf, de glibberige slang, de kleurrijke kameleon en de krijsende toekan. Het zijn bekende plaatjes voor de kinderen. Bovendien zijn de dieren op een mooie, natuurlijke manier schematisch weergegeven. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om met lapjes textiel de dieren in elkaar te puzzelen. Met behulp van een projector kon ik de dieren vergroten en overtrekken, om ze vervolgens uit te knippen uit kleurrijk canvas. De papegaai en de orang oetan, persoonlijke favorieten van de kinderen, mochten ook niet ontbreken. Die heb ik op dezelfde manier gemaakt op basis van foto’s van de dieren.

Jungletent

Jungletent

Om het helemaal af te maken naaide ik nog een aantal applicaties op de tent, onder meer een heleboel bladeren, een lieveheersbeestje, een vlinder en een griezelige spin (die verdwenen is als de deur is opgerold). De applicaties zijn gemaakt door mijn moeder, die allerlei prachtige figuren maakt met behulp van een borduurmachine.

Jungletent