Wollige wintermuts

Een bericht over breien door op maandag 19 januari 2015

Tags: , , ,

Zelf neem ik het nooit zo nauw met de voorgeschreven garens in een patroon. Ik kies lekker toch uit wat ik mooi vind. Maar als je van plan bent deze muts te breien, dan raad ik je aan dit garen van Lana Grossa Garzato Fleece – of een vergelijkbare kwaliteit – te gebruiken. In de wolverkiezing 2014 van Wolplein.nl eindigde het bij mij verrassend en met stip op nummer 1.

De muts heeft een heel eenvoudig patroon, waar deze pluizige wol prachtig in uit komt. Als je met deze wol een heel ingewikkeld motief zou breien, is het resultaat minder mooi, omdat de steken niet zo goed van elkaar te onderscheiden zijn. Juist daarom is dit een ideale combinatie; de wol laat een zacht laagje achter op je breiwerk. Een zeer hoge aaibaarheidsfactor!

Meestal brei ik met wol van schapen, zoals de handgesponnen wol van Nutty Needles, of een garen met merinowol, een van de zachtste schapenvachten die er zijn. Maar als onvervalste yarnie vergaap ik me ook heel vaak aan alpacawol, die het wollige pluis in dit garen veroorzaakt. De wol van de Zuid-Amerikaanse alpaca, familie van de lama, is gemiddeld wat duurder dan de bekendere schapenwol. Maar de superzachte kwaliteit is de prijs dubbel en dwars waard.

Muts

Muts

Muts

Gebruikte technieken: opzetten, recht en averecht breien, minderen

 

Patroon

 

Neem rondbreinaald nummer 5 en zet 88 steken op.

Tip: bij rondbreien vind ik het handig om de laatste en de eerste steek samen te breien, zodat de aansluiting steviger is. Als je daarvoor kiest, zet je 89 steken op.

1-3:     Brei drie naalden in boordsteek * 1 averecht, 1 recht *.

4-47:   Brei 44 naalden recht.

Muts

Minderen

48-67:  Zet om de 22 steken een stekenmarkeerder op je naald. Ik gebruik tussen de eerste en de laatste steek een afwijkende kleur, zodat ik weet waar het begin van mijn naald is. Brei afwisselend:

Even naalden: Brei één naald recht en brei aan beide kanten van de vier stekenmarkeerders twee steken samen. Zorg dat je hier de draad steeds goed aantrekt, zodat er geen grote naad ontstaat. Na een naald minder je met 8 steken.

Oneven naalden: Brei één naald recht, zonder te minderen.

Minder tot er nog acht steken op je naald staan. Knip de draad af en haal met een stopnaald twee keer door alle steken heen. Trek de twee lussen goed aan en hecht de draadjes af.

 

Dit patroon kun je vinden op Ravelry.

 

Muts

Model: Myrthe (en Nina en Hermke)