Wantjes voor een dame

Een bericht over breien door op dinsdag 20 januari 2015

Tags: , , , ,

English version

Toen ik vanochtend om kwart over zes mijn fiets van het slot haalde, tintelden mijn vingers al van de kou. Ik wist niet hoe snel ik ze in mijn wanten moest steken en ik reed met een vaart de straat uit om gauw op temperatuur te komen. Ik kan het niet meer ontkennen, het is winter. En een paar warme wanten kun je nu toch onmogelijk missen?

Misschien lijkt het een beetje spannend om wanten te breien. Maar als je je eenmaal hebt gewaagd aan een paar, dan weet je wel beter. Het enige dat een beetje tricky kan zijn, is de duim, maar voor de gevorderde breier is daar geen kunst aan. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik handschoenen vooralsnog zelf ook nog nooit heb aangedurfd. Ik hoop wel dat het er gauw van komt, hoewel ik me stiekem afvraag of het wel goed zal komen met al die vingers…

Eerder maakte ik Grolsche wanten van traditionele IJslandse wol en mijn eigen Jingle Bell Rock wanten, beide gebreid met een fair isle-motief. Ze zijn heerlijk warm, maar tegelijkertijd best grof en stoer. De gele wantjes die ik het laatst heb gemaakt, zijn veel sierlijker. Het subtiele gerstekorrelpatroon, gecombineerd met het schulprandje aan de boord, maakt dit paar bij uitstek geschikt voor een dame.

Gebruikte technieken: provisional cast-on, recht, averecht, gerstekorrel, minderen, ajour, kitchener stitch, gekruiste steken opzetten, steken opnemen.

DSC_1207

 

Patroon

 

Boord

Zet 34 steken op met de provisional cast-on methode. Gebruik hiervoor een stevige draad van een afwijkende kleur en een haaknaald. Maak een haaklus (slip knot) met de haaknaald en haal de langste draad om de breinaald 3.5 mm. heen. Haak vervolgens een nieuwe lus en sla de draad weer om de breinaald. Herhaal dit proces tot je genoeg steken op je naald hebt staan.

1-9:     Brei 9 naalden recht

10:       Herhaal * brei twee steken samen recht, een omslag *

11-19:  Brei 9 naalden recht

20:      Haal de draad van de provisional opzet steek voor steek los en brei deze samen met de steken op je naald. Als het goed is, zit de rij steken met de omslagen precies op de vouw, waardoor er een schulprandje ontstaat.

DSC_1236

Want

Brei vanaf hier met breinaald 2.75 mm.

Minder in de volgende naald één steek; er staan dan 33 steken op je naald. Voor dit deel van het patroon is het namelijk noodzakelijk dat je breit met een oneven aantal steken.

21-42: Brei 22 naalden een gerstekorrelpatroon:

Even naalden: * recht, averecht *

Oneven naalden: * averecht, recht *

43:     Zet zeven steken op een hulpnaald (of een hulpdraadje). Op deze plaats ga je later de duim breien. (Deze beschrijving is voor een rechterwant, voor de linkerwant, komt de duim aan de andere kant. Brei dan eerst 9 steken, en zet dan de zeven steken op je hulpnaald.)
Zet zeven nieuwe steken op je rechter breinaald met gekruiste lussen. Brei in gerstekorrel verder tot het eind van je naald.

44-75: Brei 32 naalden in gerstekorrelpatroon.

Vanaf hier ga je minderen.

76:      Brei 14 steken in gerstekorrelpatroon, brei twee steken samen, plaats stekenmarkeerder, brei twee steken samen, brei 13 steken, brei twee steken samen en plaats stekenmarkeerder. Als het goed is staan er nu aan elke kant van de stekenmarkeerders 15 steken.

77-81: Herhaal * zet stekenmarkeerder over, brei twee steken samen, brei tot twee steken voor de stekenmarkeerder en brei twee steken samen *

Aan het eind staan er nog 10 steken op je naald. Zorg dat op beide naalden 5 steken staan, knip de draad ruim af en maas de top van de want dicht met behulp van de kitchener stitch.

DSC_1161

Duim

1:        Zet de steken van je hulpnaald op je breinaald en brei de steken in gerstekorrelpatroon. Haal rondom het duimsgat 11 steken op. (Dit doe je om grote openingen te voorkomen.)

2:       Brei 6 steken in gerstekorrelpatroon, brei twee keer twee steken samen en brei 5 steken en ten slotte weer twee steken samen. Nu heb je 15 steken op je naald staan.

3-24: Brei in gerstekorrel patroon.

Vanaf hier ga je minderen.

25:      Brei 5 steken in gerstekorrelpatroon, brei twee steken samen, plaats stekenmarkeerder, brei twee steken samen, brei 4 steken, brei twee steken samen en plaats stekenmarkeerder. Als het goed is staan er nu aan elke kant van de stekenmarkeerders 6 steken.

26:  Herhaal * zet stekenmarkeerder over, brei twee steken samen, brei tot twee steken voor de stekenmarkeerder en brei twee steken samen *

Aan het eind staan er nog 8 steken op je naald. Zorg dat op beide naalden 4 steken staan, knip de draad ruim af en maas de top van de want dicht met behulp van de kitchener stitch.

 

DSC_1139

Model: Hermke (en Myrthe en Nina)