DIY – Vilten kersthangers

Een bericht over naaien door op vrijdag 25 december 2015

Tags: , , , , , ,

Ik wens je een heel knusse kerst & een prachtig 2016! – Juliette

 

Eerste kerstdag vierden wij vroeger samen met de hele familie. Terwijl de volwassenen aan het koken, kletsen en/of drinken waren, speelden wij in het oude huis van opa en oma. Mijn tante greep de gelegenheid van het samenzijn vaak aan om met alle kinderen iets te maken. Het zal jullie niet verbazen als ik zeg dat ik dan helemaal in mijn sas was. Ik vind het nog steeds een toffe traditie en zet die graag voort!

Deze kerst maakte ik eenvoudige vilten hangers, die je overigens zo ingewikkeld kunt maken als je zelf wilt. Hieronder vind je de beschrijving van de basis. Veel plezier!

 

Benodigdheden:

 

– Vilt (of een andere stof die weinig rafelt)
– Wol of fiberfill als vulling
– Lint (ongeveer 9 cm)
– Garen
– Andere versiering, zoals touw, knopen of kralen

 

Werkwijze:

Trek een figuur naar keuze over op patroonpapier (onderaan deze post zie je enkele voorbeelden). Speld het vast op vilt en knip het netjes uit. Keer het vilten figuur om, leg dat op het vilt en knip de tweede kant uit. Zo zorg je ervoor dat de figuren exact gespiegeld zijn. Tip: maak gebruik van de randen, zodat je zoveel mogelijk vilt overhoudt voor nieuwe figuren <:o)

Bekijk goed wat de ‘mooie’ kant van het vilt is. Meestal is de achterkant een beetje gladder; dat wordt de binnenkant.

Versier het vilt met wat garen, borduur bijvoorbeeld een eenvoudig gezichtje of een sterretje, of naai er een stikje van touw op.

Vouw het lintje dubbel en leg het op de juiste plek tussen de twee lapjes. Zet de randen aan elkaar met een paar spelden.

Met de festonsteek naai je beide delen op elkaar. Deze steek zie je heel goed, dus het is leuk om een afwijkende kleur te gebruiken. De festonsteek naai je zo:

festonsteek

Je kunt ook spelen met lange en kortere steken, zoals ik heb gedaan bij de kerstster. Zorg ervoor dat je het figuur op tijd vult met wol of met fiberfill. Zet de randen weer vast met spelden als je het gevuld hebt en naai het figuur dicht.

Heb je zin om ook een kersthanger te maken? Ik heb een paar patronen voor je uitgekozen, maar je kunt natuurlijk elke gewenste vorm maken.

 

De Kerstboom

DSC_0683 Kerstboom

 

De Kerstster

DSC_0684Kerstster

 

 

Het Peperkoekmannetje

DSC_0686Gingerbread man copy

 

Zo, de eerste drie zijn af, best een leuk stelletje zo.

 

DSC_0690

 

 

 

Maar ik kan er natuurlijk niet genoeg van krijgen! Er liggen nog twee patroontjes klaar:

 

De Kerstengel

DSC_0693 Kerstengel

 

De knalrode engel ga ik in elkaar naaien met geel garen. Ze krijgt aan een geel lint en ik maak drie rood/witte touwtjes met elk een kraaltje die straks aan de onderkant bengelen.

 

De kerstsok

DSC_0695Kerstsok

De bovenkant van de sok bekleed ik met het lint, waar ik ook een lusje aan maak. Een kraaltje naai ik aan het lint en een aan de punt van de sok.