Hoe ik voor de spintol viel

Een bericht over spinnen door op maandag 13 juni 2016

Tags: , , ,

Help! Ik heb (alweer) een nieuwe hobby! Ik spin! Het idee sluimerde al jaren, maar ik had wat extra aanmoediging nodig om serieus van start te gaan.

Mijn moeder en mijn tante spinnen al jaren prachtig garen van allerhande schapenvachten, en sinds kort ook die van de alpaca. Het was een kwestie van tijd voor ik ook eens achter een spinnewiel ging zitten. Toen het eenmaal zover was, had ik het na een paar uurtjes zwoegen nóg niet onder de knie. Dat ben ik niet gewend; als ik een nieuwe handwerktechniek uitprobeer, lukt het meestal wel vrij vlot. Het ging gewoon te snel. Zodra ik het wiel eenmaal aan het draaien had, wilde ik het alweer stilzetten. Dus gooide ik – heel laf, ik weet het :o) – de handdoek al gauw in de ring.

Toch bleef mijn fascinatie voor spinnen. Als je iets – zoals ik heb met breien – zo leuk vindt, dan wil je tot de kern gaan. En de kern van breien is spinnen: from scratch garen ‘maken’ dat je ook weer kunt breien. Toen ik wat filmpjes over spintollen tegenkwam, zag ik het weer helemaal zitten. Mijn zus gaf mij namens Sinterklaas een spintol cadeau. Die heeft in de afgelopen drukke maanden geduldig in een doosje gelegen, want ik heb eigenlijk helemaal geen tijd voor nog een nieuwe hobby. Tot Cross & Woods in samenwerking met Under Dutch Skies SPIN FEST organiseerde.

DSC_0047

DSC_0056

En ja hoor, toen ging ik los! Met mijn splinternieuwe spintol spon ik al snel een aardig draadje. Meer dan met het spinnewiel, geeft de tol mij het gevoel dat ik het spinnen zelf onder controle heb. Mijn draadjes zien er nog heel ongelijk uit. “Dat noem je art yarn!” moedigde de medespinners mij aan. Het is uiteindelijk natuurlijk wel de bedoeling dat je kiest voor een gelijkmatige dikke of dunne draad of juist met enige regelmaat een verdikking in je garen spint. Maar voorlopig blijf ik nog graag even schuilen achter de liefkozende term artsy.

DSC_0237

Mijn eerste tol draait niet zo goed, zeker als er nog niet veel garen op zit. Op advies van de workshopleidster en spin-guru Yoff de WonderWitch heb ik daarom een Turkse spintol met de naam ‘Merel’ besteld bij Wol-Uniek. Een prachtige, handgemaakte tol, waarvan je zelf de houtsoorten kunt uitkiezen. De mijne is gemaakt van olijfessen en satijnnoten. Hij is niet alleen heel mooi, maar tolt ook fantastisch! Dat spint veel gemakkelijker en dat zie je terug in de draad. Deze spintol is echt een aanrader voor elke handspinner!

Spinnen vergt een prettig niveau van concentratie. Je moet blijven opletten, maar het is tegelijkertijd een heel ontspannende bezigheid, nog veel meer dan breien. Je merkt het, ik ben inmiddels helemaal om. En ik durf na wat oefening met de tol binnenkort het spinnewiel ook wel weer aan te pakken.

Spin jij ook, of zou je het wel eens willen uitproberen? Kom dan op 2 juli naar Tour de Fleece, een internationaal evenement dat Cross & Woods en Under Dutch Skies in Den Haag organiseren om de Tour de France met af te trappen.