Een bericht over stofferen door Juliette op dinsdag 30 december 2014
Ik ben bang dat verzamelen bij ons in de familie zit. Van beide kanten heb ik er in elk geval wat van mee gekregen. Mijn tante, Miep (die we never nooit ‘tante’ noemde, behalve om haar te pesten), was ook zo. Na een opruimbui verzamelde ze altijd spullen die iemand leuk zou kunnen vinden. Op zondag stoven we dan naar haar huis en kozen we wat we wilden hebben.
Een van die spullen was een klein houten stoeltje met aan twee kanten donkerbruine leuningen met sierlijke bolletjes en een rieten zitting. In mijn knusse kamer, gevuld met spiegeltjes, lijstjes, lampjes en gordijnen, zou zo’n stoeltje niet misstaan. Toen ik het huis uit ging verhuisde het met me mee naar mijn studentenkamer, en naar mijn volgende huizen. Dat riet moest al minstens tientallen jaren oud zijn en op een slechte dag bezweek het onder een paar billen. Tja.
Mooi niet dat ik het erbij zou laten zitten. Zodra ik genoeg ruimte had, besloot ik het stoeltje een make-over te geven. De waslaag op het houtwerk beet ik eerst af, waarna ik het stoeltje in de grondverf zette. Vervolgens deed ik er een laagje helderblauwe lak over en het stoeltje kreeg al een heel frisse look.
Graag had ik de zitting vervangen met echt riet, maar het rietvlechten is een ambacht die ik nog niet versta. Een goede tweede optie is zeegras. Je kunt het verwerkt als koord op de rol kopen. Dan is het voor een amateur heel gemakkelijk te doen, zeker als je een paar extra handen kunt regelen.
Je vlecht altijd om de horizontale spijlen heen, en je werkt van buiten naar binnen. Je krijgt uiteindelijk een stevige mat met een kruispatroon vanuit het midden naar alle hoeken. Het is een van die dingen die veel makkelijker is om te doen, dan om uit te leggen, maar ik zal een poging wagen:
(Zie de nummering in de grafische weergave, die bij deze glasheldere uitleg niet mag ontbreken.) Begin in een hoek en maak het touw vast met een knoop (1). Zorg dat deze aan de binnenkant van de spijl zit (zodat je hem later niet meer ziet) en duw het koord stevig tegen de verticale spijl aan. Vlecht dan bovenlangs naar de tegenoverliggende spijl (2). Haal het koord onderlangs naar boven en vervolgens onder de andere spijl in dezelfde hoek (3). Vervolgens haal je het koord weer bovenlangs naar de tegenoverliggende spijl (4), en ga zo maar door tot (8). Deze handeling herhaal je steeds rondom, tot je de hele zitting hebt gemat. Let erop dat je het koord aan de binnenkant om het gevlochten zeegras heen haalt. Duw bij elke omslag het koord zoveel mogelijk tegen de vorige en trek het stevig aan. Hoe strakker je dit doet, des te mooier wordt je stoel.
Wil je een stoeltje opnieuw matten, maar kom je ermee in de knoop? Laat het me even weten, dan help ik je een handje!